תראו כמה מידע אפשר לגרוף מתוך תמונה מקסימה אחת שצולמה מחוץ לשער יפו ב-1938:
1. הלבוש מלמד שמדובר ביום סתווי/חורפי וזווית הצל שנשפך צפונה מלמדת שהיתה זו שעת צהריים.
2. החבר'ה חוזרים כנראה מתפילה בכותל, כך על פי הטלית שבידי הנער הנמוך משמאל, אבל כבר קצת מאוחר - צהריים. כנראה שהיו להם שם עניינים ארוכים יותר מאשר רק תפילת שחרית. בשבת ובחג יש תפילה ארוכה יותר וגם כולם עם שטריימלים שאף פעם לא לובשים בסתם יום של חול, אבל שבת זה לא, כי הם מטלטלים דברים בידיהם, ובחג הייתי מצפה מהם להסתיר את פניהם מהמצלמה.
3. הנהרה והשמחה על פניהם, כמו גם השטריימלים והחליפה המהודרת והעניבה (!) של הבחור בחזית שחובש קפילוץ' של בחורים, מביאה אותי למסקנה שהנ"ל חוזר מטקס הנחת תפילין בכותל לקראת הבר מצווה שלו. זה גם מסביר את מה שנראה כמו ספר תורה קטן בידי הבחור מימין ואת המזרוחניק משמאל שהולך איתם - כנראה קרוב משפחה שהוזמן לאירוע והצטייד במיטב חליפתו. מסקנה - התמונה צולמה ביום שני או או חמישי.
4. העובדה שבשעת צהריים ב-1938 חולפת לה חבורת יהודים בנחת כשהערבים מסביב בסבבה עם זה (אחד מהם סתם חוצה את הכביש ברקע) מלמדת שזו היתה כנראה תקופה די רגועה בימי המאורעות. בשאר הימים בין 1936 ל-1939 יהודים בדרך כלל לא עברו שם בחבורה כזאת בסבבה ללא ליווי.
5. גם אילולא אמרו לנו שהתמונה צולמה ב-1938, היינו יודעים שזאת תקופת המנדט בשל השלט "Bus stop" ו"שטח לאוטובוסים" מאחור ובשל לבושו של המיזרוחניק. כל השאר נראים אותו דבר כבר מאות שנים.
6. לסיום - בימים ההם כוסה ראשו של מגדל דוד בגגון עגול שנועד להגן על המואזין מפני גשם ושמש. המגדל אמנם מעט מוסתר בצילום זה מאחורי עץ, אבל אם תסתכלו טוב תראו שהוא ממש חובש כובע כדי להשתתף בשמחת הכובעים שם למטה ולאחל לחתן הבר מצווה מזל טוב גדול מירושלים.
צלם: הוגו הרץ
עיבוד וצבע: תמר הירדני
תגובות יתקבלו בשמחה כאן למטה, בתחתית העמוד :)
אין רמז לבגדי חורף. בגדים אלה נלבשו גם בשיא הקייץ
רואים שם בחומה מין בליטה כזאת אני חושב שזה שימש לשירותים של החיילים
יפה מאד! אהבתי גם את הסגנון ה"פרוע למחצה" של השטריימלים.
אם הצל נוטה הצידה - ובהנחה שהשמש זורחת במזרח ואנשים חוזרים [למשל מרחבת הכותל המערבי] לאחר תפילת שחרית אז זו שעת בוקר ולא צהריים. בצהרי היום - לא רואים צל מוארך... [רבקה]